Rasism i Sverige som adopterad

chileadoption adoptionspodden cristian

Rasism i Sverige som adopterad

 

I tisdags fick vi besök av Beatriz Andersson i Adoptionspodden.
Beatriz är adopterad från Colombia.
Vi diskuterar den rasism som man får uppleva i Sverige som adopterad. Våra upplevelser är från dag ett i Sverige till och med nutid (och framtid, rasismen försvinner inte tyvärr).

Tyvärr har vi och många med oss upplevt att vi inte tas på allvar när vi diskuterar rasismen i Sverige. Våra upplevelser förklaras bort med att det handlar om okunskap, skämt eller att personen inte menade det hen sa/gjorde. Många av oss luras att tro att detta är något som vi inte ska bry oss om. Eller helt enkelt bara leva med då vi ska vara tacksamma över att vi fick komma till Sverige istället för att skjuta heroin och sälja våra kroppar på gatorna i Haiti, Thailand, Chile, Kina, Sri Lanka, Indien, Sydafrika, Colombia, Bolivia, Sydkorea m fl länder.

Adoptionspodden

Efter att vi släppte avsnittet i onsdags har flera adopterade hört av sig via DM på Instagram och berättat galna historier om adoptivföräldrar som själva är rasister. Eller inte kan/vill förstå/se att deras barn upplever rasism i Sverige på daglig basis. Återigen får adopterade höra att de ska vara tacksamma, från deras adoptivföräldrar – det får mig att vilja kräkas.

Konklusionen för mig oss adopterade blir att adoptivföräldrar inte bryr sig om rasism i Sverige, eller att de därför väljer att bortse från den. Varför annars väljer man att ta ett barn från dess hemmiljö (dofter, ljud, släkt/familj – de flesta barn på barnhem är inte föräldralösa) och transportera det till en ny miljö där människorna runt omkring inte ser likadana ut, dofter och ljud är annorlunda? Som vit adoptivförälder (majoriteten är vita) kan du aldrig förstå eller se något du aldrig har upplevt.

Disclaimer för alla som känner sig kränkta och utpekade:

Detta är åsikter och känslor som många av oss adopterade känner. Är dina barn av icke-europeiskt ursprung kommer de att uppleva en jävla massa rasism oavsett dina känslor, tankar och åsikter kring det. Många adopterade vågar/vill tyvärr inte berätta sanningen för sina adoptivföräldrar av mängd olika orsaker.

Och kom ihåg att det är ett privilegium att diskutera, debattera och utbilda sig om rasism istället för att uppleva det hela sitt liv.

 

rasism adopterad sverige

http://www.adoptionsverige.se/

stillweriseproductions

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *