Adoptionspodden presenterar dokumentären - De stulna barnen

Adoptionspodden presenterar dokumentären - De stulna barnen

En dokumentär om De stulna chilenska barnen av Adoptionspodden

Jag blev stulen och bortadopterad till Sverige.
Maria Diemar och adoptivföräldrarna levde i tron att hennes biologiska mamma lämnat bort henne för ett bättre liv utanför Chile. Men när hon sökte sina rötter upptäckte hon att hon stulits vid födseln. Och att hon var ett offer för en av de största traffickingskandalerna i modern tid.


Citat ovan är taget ur:

FEMINA NR 5 2020: MITT LIV
Berättat för Jennie Sandberg

BILD: Peter Assarsson

Maria blev stulen

Maria kom till Sverige genom att ha blivit stulen från sin mamma och sen transporterats till Sverige av landets största adoptionsbyrå.

Podcastdokumentär

Podcastdokumentären De stulna barnen börjar med att Maria Diemar berättar om den 24/9 1975 då hon ankom till Sverige och Arlanda:

“Onsdagen den 24 september 2020 kl 23.00 på kvällen landade ett svenskt SAS-plan på Arlanda. Jag kom till Sverige och fick träffa mina blivande adoptivföräldrar för första gången. Jag hade med mig några papper, dokument, papper från Chile som har blivit väldigt viktiga för mig, idag nu de senaste åren. Brottsutredarna i Chile tror att de måste undersöka minst 20 000 fall. 20 000! 2200 har kommit till Sverige och 2000 kom via den största adoptionsbyrån.”

Adoptionsregler i Chile

Reglerna är tydliga, efter fyra månader kan en fosterhemsplacering bli aktuell. Men först ska anhöriga till barnet kunna ansöka om vårdnad. Men de biologiska föräldrarna ska få en uttalad chans att återta ansvaret för sitt barn. Efter två år hos fosterföräldrar kan ett barn adopteras.

Adoptionspodden presenterar dokumentären - De stulna barnen

Sedan vi släppte första avsnittet av Adoptionspodden i december 2019 har en tanke funnits att göra en podcastdokumentär om skandalen kring adoptionerna i Chile och andra länder. Nu föll det sig därför ganska naturligt efter att första avsnittet var en intervju med föreningen Chileadoptions förra ordförande Cristian José. Redan 2018 när bomben briserade kände vi till oegentligheterna, men förstod inte omfattning samt var fortfarande inte “ute ur adoptionsdimman (inlägg om vad det betyder kommer)”. Men när vi under 2019 förstod vad som hade hänt och omfattningen fanns det inget annat vi ville göra utom att berätta våra chilenska systrar och bröders historia.

Patreon


Därför ska du först bli en patreon och stödja Adoptionspodden. Därefter inväntar du 6 april då De stulna barnen släpps till våra patreons. 

Men om du av någon anledning inte vill supporta oss. T ex att du inte har råd eller arbetar på landets största adoptionsbyrå behöver du bara vänta till den 8 april.

No más silencio!

Stöd Adoptionspodden och bli en Patreon

Stöd Adoptionspodden och vårt arbete för att synliggöra internationellt adopterade i Sverige och internationellt. Besök vår Patreon-sida och bli en Patreon:

patreon.com/Adoptionspodden

Lyssna på trailern till - Adoptionspodden presenterar dokumentären - De stulna barnen:

https://www.patreon.com/posts/adoptionspodden-35287120

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *